Dodelijk ongeval rally van de Condroz niet voor Vlaamse rechter

Het proces tegen rallyrijder Eddy Snaet uit Staden verhuist niet naar een Nederlandstalige rechtbank. Dat heeft de politierechtbank van Hoei maandag beslist. De politierechter buigt zich op 14 februari over de grond van de zaak.

Belga

Snaet veroorzaakte op 15 november 2003 tijdens de Rally van de Condroz een dodelijk ongeval. De piloot reed een 14-jarige toeschouwer omver nadat hij de controle over zijn stuur was verloren. Hij staat terecht voor onvrijwillige doodslag en onvrijwillige slagen en verwondingen.

De verdediging had gevraagd het dossier over te dragen aan een Nederlandstalige rechtbank. De advocaten van de autopiloot argumenteerden dat hun cliënt zich in dit technische dossier beter in het Nederlands kon uitdrukken en dat de tolk de subtiliteit van sommige elementen over het hoofd zou zien.

Maar de rechter gaat dus niet op die vraag in. Hij argumenteerde dat de piloot tijdens het verhoor perfect Frans sprak en dat hij bij het opstellen van het PV op het moment van het ongeval gekozen had om zich in het Frans uit te drukken. Ook uit dossierstukken bleek dat de piloot meer dan voldoende Frans spreekt. De rechter staat daarmee op dezelfde lijn als de aanklager.

Rallypiloot Eddy Snaet reed met een voor de gelegenheid gehuurde Mitsubishi Lancer. Tijdens een klassementsproef nam hij de jump in Villers-le-Bouillet tegen een snelheid tussen 100 en 120 kilometer per uu. Toen de wagen terug op het wegdek landde, verloor de piloot de controle over zijn bolide en gleed hij een berm op. Op zijn traject raakte de wagen de 14-jarige Tristan, met fatale gevolgen. De jongen had nog tevergeefs geprobeerd de berm op te klimmen om de klap te voorkomen. Er vielen tevens drie lichtgewonden.

Volgens het parket van Hoei is het tragische ongeval het gevolg van een stuurfout en niet van een technisch defect. De inrichters van de Rally van de Condroz maakten volgens het parket geen fouten. Maar het parket benadrukt wel de risico's die bij een autosportcompetitie bestaan.