Dader van doodsbedreigingen aan Bousakla aangehouden

De man die parlementslid Mimount Bousakla (foto: rechts) met de dood bedreigde, is een man uit Gent, een autochtoon die sympathieën voor het moslimfundamentalisme zou hebben. Hij zou ook lid zijn van het AEL.

Belga

BR> Justitieminister Laurette Onkelinx heeft het nieuws van de aanhouding vanmorgen op RTL-radio bekendgemaakt.

De man die sp.a-senator Mimount Bousakla bedreigd heeft, is een 38-jarige Belgische man uit Gent die zich tot de islam heeft bekeerd, zeggen het Antwerpse en het federale parket. De verdachte is donderdagavond opgepakt en heeft de feiten bekend, maar zou nooit over "ritueel slachten" hebben gesproken.

De verdachte heeft verklaard dat hij de uitspraken van Bousakla opruiend en onverdraagzaam vond. Om die reden deed hij afgelopen zaterdag een bedreigende telefoon naar het Antwerpse sp.a-secretariaat. Volgens hem, en ook volgens het dossier, zou hij nooit over "ritueel slachten" hebben gesproken.

De man in kwestie heeft geen gerechtelijke antecedenten. Hij stond in 2002 wel op een ledenlijst van de Arabisch Europese Liga (AEL), maar de organisatie heeft blijkbaar niets te maken de kwestie.

Hij riskeert nu een gevangenisstraf van zes maanden tot twee jaar voor mondelinge bedreigingen met racisme als verzwarende omstandigheid. De verdachte verschijnt vrijdag voor de onderzoeksrechter, die over zijn verdere aanhouding moet beslissen.

Bousakla dook zondag onder nadat ze een telefoontje gekregen had waarin de beller ermee haar te doden. De politica verbleef sindsdien op een geheim adres en kreeg de klok rond politiebescherming.

Bousakla diende eerder dit jaar een wetsvoorstel in dat schijnhuwelijken en gedwongen huwelijken strafbaar moet maken.

In een korte mededeling verklaart sp.a-senatrice Mimount Bousakla dat ze opgelucht is dat de man die haar telefonisch had bedreigd, is opgepakt. Bousakla bedankt uitdrukkelijk parket en politiediensten voor het knappe werk. Dat heeft erg vlug tot resultaten geleid en is een goede afschrikking voor wie gelijkaardige plannen zou koesteren, aldus Bousakla.

De sp.a-politica hoopt dan ook dat er op die manier een vlug einde komt aan de sfeer van bedreigingen, zodat de dialoog weer alle kansen krijgt en zijzelf haar werk in de Senaat kan verder zetten, aldus Bousakla en voorzitster Myriam Vanlerberghe van de sp.a-senaatsfractie.