Marie-Pierre d'Udekem d'Acoz bekroond met prijs Geheim Leger

Print
Marie-Pierre d'Udekem d'Acoz is bekroond met de eerste literaire prijs van de Stichting Geheim Leger voor haar boek "Voor Koning en vaderland. De Belgische adel in het verzet". De stichting prees de originaliteit en het gedegen onderzoek dat aan het schrijven voorafging.
De stichting hoopt met haar prijs de herinnering aan het verzet, de verzetsdaden en het Geheim Leger, levendig te houden. Daarom wil ze om de twee jaar de literaire prijs uitreiken aan auteurs die daartoe bijdragen.

De historica Marie-Pierre Verhaegen, die gehuwd is met Bernard d'Udekem d'Acoz, een volle neef van prinses Mathilde, is de eerste laureate van de prijs. De jury koos haar boek uit zeven inzendingen wegens de originaliteit en nauwkeurigheid van het werk, de grondige voorbereiding en de vlotte leesbaarheid.
Het boek kwam twee jaar geleden uit en belicht de rol van edellieden in het verzet. Ze waren vooral actief in het Geheim Leger en in de Inlichtingen- en Actiediensten (IAD), verzetsnetwerken die met de Belgische regering in Londen samenwerkten. De grootvader en vader van Marie-Pierre zaten zelf ook in het verzet, het kostte grootvader Jean Verhaegen het leven.

.

Nu in het nieuws