Verkiezingen Oekraïne: Belgisch kamerlid Goris signaleert fraude

Waarnemers uit Rusland en andere staten van de vroegere Sovjet-Unie zeggen dat er "talrijke en soms ernstige schendingen" zijn van de kiesverrichtingen. In het bijzonder gewagen ze van druk op en intimidatie van leden van de kiescommissies.

Belga

Volgens een Oekraïense verkiezingsNGO zijn bij twee afzonderlijke incidenten drie waarnemers van de oppositiekandidaat en een journalist geslagen.

Het Belgische VLD-kamerlid Stef Goris, die in Kiev als waarnemer de kiesverrichtingen volgt, vertelde van andere westerse waarnemers te hebben vernomen dat beide partijen elkaar van verschillende soorten fraude betichten, hoewel de verrichtingen in de stemlokalen zelf "rustig en gedisciplineerd" zouden verlopen.

De gerapporteerde fraude bestaat volgen Goris in omkoping van kiezers om voor deze of gene te stemmen, "carrouselstemmen" waarbij blancoformulieren naar buiten worden doorgegeven, en misbruik van "absentee voting".

Goris vreest dat zowel de regering als de oppositie voldoende kruit hebben verschoten om het uiteindelijke resultaat aan te vechten. Hij sluit eventuele rellen niet uit en suggereert dat de huidige president Leonid Koetsjma wel eens van de gelegenheid zou kunnen gebruikmaken om te proberen gewoon aan te blijven.