Tienduizenden Duitsers de straat op tegen moslimterreur

Ongeveer 25.000 mensen hebben zondag in Keulen deelgenomen aan een door moslims op touw gezette demonstratie tegen islamitische terreur.

AP Ned

Onder het zwaaien met Duitse, Turkse en Europese vlaggen zongen de betogers leuzen als "islam betekent vrede" en "religie brengt geen terrorisme voort". In Duitsland wonen naar schatting 3,5 miljoen moslims, meest van Turkse origine.

De betoging was georganiseerd door de Turks-Islamitische Unie en werd gesteund door Centrale Raad van Moslims. Ze kan niet los worden gezien van de gebeurtenissen in Nederland, waar de cineast Theo van Gogh door een moslimterrorist werd vermoord en een golf van geweld volgde. Er waren honderden politieagenten ingezet, maar er deden zich geen ongeregeldheden voor.

Bondskanselier Gerhard Schröder waarschuwde zaterdag dat Europa ertegen moet waken "zich te laten meeslepen in een cultuurstrijd" door de moord op Van Gogh. Schröder riep de moslims in Duitsland op "zich duidelijk en ondubbelzinnig uit te spreken voor ons rechtsstelsel en onze democratische spelregels".

Het Duitse parlement stemde eerder dit jaar in met een nieuwe immigratiewet waardoor het gemakkelijker is geworden verdachten van terrorisme te observeren en zo nodig het land uit te zetten. Daarnaast voorziet de wet in uitgebreide inburgeringsprogramma's voor nieuwkomers.

Volgens een opnieonderzoek van het bureau Forsa, dat werd verricht in opdracht van RTL, is 81 procent van de Duitsers van mening dat de allochtonen meer kunnen doen aan hun integratie.