Exit poll voorspelt winst voor Joesjtsjenko in Oekraïne

Oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko heeft volgens een exit poll in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne een klinkende overwinning behaald op de regeringskandidaat Viktor Janoekovitsj.

AP Ned

Joesjtsjenko krijgt volgens de peiling 58 procent van de stemmen. De peiling is gebaseerd op de antwoorden van 20.000 kiezers die voor 15.00 uur in stembureaus verspreid over het hele land hun stem hadden uitgebracht.

In een andere exit poll is de voorsprong van Joesjtsjenko veel kleiner: 49,4 procent, tegen 45,9 procent voor Janoekovitsj. In deze peiling werd de kiezers op de man of vrouw af gevraagd op wie zij hadden gestemd, in de andere peiling werd de kiezers gevraagd anonieme vragenlijsten in te vullen.

Aanhangers van Joesjtsjenko wantrouwen de officiële verkiezingscommissie en organiseren op een plein in het centrum van Kiev een "parallelle" telling van stemmen. Het hoofdkantoor van de verkiezingscommissie werd zondag bewaakt door politieagenten in rellenuitrusting en enkele pantserwagens.