De Gucht-rel: Kabila wil De Gucht in Kinshasa uitnodigen

De Kongolese president Joseph Kabila wil de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht uitnodigen naar Kinshasa, maar die zal niet tegen om het even welke prijs op die uitnodiging ingaan.

Belga

Dat is zondag uit eensluidende bronnen vernomen.

Zoals bekend weigerde Kabila zaterdag De Gucht te ontmoeten in de marge van de eerste Internationale Conferentie over de Grote Meren in het Tanzaniaanse Dar-es-Salaam. Wellicht zit de Kongolese president nog in zijn maag met de verklaringen die de Belgische buitenlandminister in oktober over Congo aflegde tijdens een rondreis in Afrika. De Gucht zei toen dat hij in Congo weinig politici had ontmoet die op hem een overtuigende indruk hadden gemaakt.

Maar na de weigering zaterdag om De Gucht te zien, lanceerde Kabila volgens zijn entourage het idee om de Belgische buitenlandminister naar Kinshasa uit te nodigen.

Van Belgische kant wordt evenwel onderlijnd dat het momenteel nog maar gaat om een uitnodiging die "informeel" aan De Gucht werd gericht in de wandelgangen van de Conferentie over de Grote Meren.