Bush waarschuwt Iran en Noord-Korea voor hun nucleaire ambities

De Amerikaanse president George W. Bush heeft zaterdag op de APEC-top in Santiago Iran en Noord-Korea gewaarschuwd dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten alles in het werk zullen stellen om te verhinderen dat de twee landen uit de 'as van het kwaad' nucleaire wapens ontwikkelen.

Belga

In Chili vindt een top plaats van de landen rond de Stille Oceaan, met deelname van Bush, zijn Russische collega Vladimir Poetin en de staatshoofden van vijftien andere landen waaronder Japan en China. Vóór het begin van de top had Bush reeds de toon aangegeven van de bijeenkomst. Die wordt gedomineerd door gesprekken over nucleaire proliferatie en de oorlog tegen het terrorisme.

De Canadese premier, Paul Martin, bevestigde dat de APEC-top als voornaamste onderwerp de veiligheid behandelt terwijl het forum oorspronkelijk bedoeld is om economische vraagstukken te behandelen. Volgens Martin zijn de twee onderwerpen niet langer te scheiden. Bush benadrukte dat Iran de bezorgdheid van de wereldleiders moet beseffen over hun nucleaire intenties. Informatie zou aantonen dat Iran zoekt naar een snellere manier om uranium te produceren die tot een atoomwapen kan leiden.

Woensdag bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, dat er informatie bestaat waaruit valt af te leiden dat Iran werkt aan een lanceringsysteem voor kernkoppen.

Na gesprekken met leiders uit China, Japan, Rusland en Noord-Korea, verklaarde Bush dat er eensgezindheid bestaat om Noord-Korea te doen afzien van hun nucleaire ambities. Volgens Bush is de boodschap aan de Noord-Koreaanse leider Kim Song-Il duidelijk: "Ontdoe je van je nucleaire wapenprogramma".