Brand in 5 Chinese mijnen: 8 doden, 78 kompels geblokkeerd

Bij een brand in vijf ijzerertsmijnen in de noordelijke Chinese provincie Hebei zijn acht mijnwerkers omgekomen terwijl 78 anderen nog vast zitten in de mijnen.

Belga

Zondagmorgen werden acht lijken uit de mijngangen gehaald terwijl twintig kompels gered werden. Toen het vuur ontstond waren 106 personen aan het werk. Daarvan zitten nu nog 78 werkers geblokkeerd in de mijnen. De mijnen zijn in privé handen en zijn gelegen in Baita. 175 reddingswerkers, verdeeld in 15 teams, zijn ter plaatse.

Zaterdag rond 10.30 uur lokale tijd werd een brand opgemerkt in een eerste mijn. Het vuur verspreidde zich snel naar vier andere ijzerertsmijnen in de buurt. Volgens de eerste vaststellingen zouden kabels vuur hebben gevat. De eigenaars van de mijnen werden ondervraagd en hun bankrekeningen werden bevroren.

China staat bekend voor zijn mijnrampen. Volgens officiële Chinese cijfers sterven elk jaar 7.000 kompels in steenkoolmijnen. Maar volgens een mensenrechtenorganisatie met basis in Hongkong zou dat cijfer eerder in de buurt van 20.000 slachtoffers liggen.