Kabila weigert De Gucht te ontmoeten

De Kongolese president Joseph Kabila heeft vandaag in de marge van de eerste Internationale Conferentie over de Grote Meren in de Tanzaniaanse stad Dar-es-Salaam geweigerd de aanwezige Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht te ontmoeten.

Belga

Ook niet als lid van de "open troïka" van de Europese Unie die in Dar-es-Salaam de historische conferentie over de Grote Meren bijwoonde. Die troïka omvat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux.

Als reactie heeft de Belgische premier Guy Verhofstadt voor maandag de Kongolese ambassadeur in Brussel bij zich geroepen, aldus zijn woordvoerder die daarmee informatie op de RTBF-radio heeft bevestigd.

Een en ander zou wellicht te maken hebben met een verklaring die De Gucht in oktober in Kigali tijdens een rondreis door Afrika heeft afgelegd, zijn eerste toernee aldaar sinds zijn ambtsaanvaarding in juli.

De minister zei toen bij zijn voorafgaand bezoek aan Kongo weinig politici te hebben ontmoet die op hem een overtuigende indruk hadden nagelaten.