Juwelier uit Anderlecht schiet op overvaller

Een 85-jarige juwelier uit Anderlecht heeft zaterdag geschoten op een overvaller, die hem had aangevallen met een mes. De zwaargewonde overvaller werd door de hulpdiensten overgebracht naar het Erasmusziekenhuis. Zondagnamiddag verbleef hij nog op de afdeling intensieve zorgen.

Belga

Zaterdag tussen 16.30 en 17.00 uur belde een man aan bij de juwelier, in de Wayezstraat in Anderlecht. De 85-jarige juwelier Philippe opende de winkeldeur en de man stapte tot aan de toonbank. De dader vroeg om namaakjuwelen en trok zijn mes. De juwelier vluchtte naar een zaal achter in de winkel en nam zijn revolver. Volgens de verklaringen van de juwelier wilde hij met het wapen de dader schrik aanjagen en hem zo uit de winkel jagen. De overvaller liet zich niet van zijn voetstuk brengen, sprong over de toonbank en trachtte de revolver buit te maken.

De juwelier vuurde daarop verscheidene schoten af op de overvaller, die zwaargewond raakte. Toen de politie ter plaatse kwam, verklaarde de overvaller, die bij bewustzijn bleef, dat de juwelier verscheidene keren geschoten had. De dader werd in kritieke toestand overgebracht naar het Erasmusziekenhuis.

De politie nam de juwelier mee voor ondervraging naar het politiekantoor. Volgens het parket verkeerde hij in shock. Hij verklaarde dat hij al zes keer overvallen was en dat hij een vereiste vergunning heeft om de revolver in huis te hebben.

Zaterdag werd reeds een wedersamenstelling gehouden. De thesis van wettige zelfverdediging zou momenteel voorrang krijgen.