Bunkercomplex Belgrado mogelijk schuilplaats van Mladic

Print
Servische media vermoeden dat een ondergronds bunker- en tunnelcomplex in Belgrado tot voor kort als schuilplaats heeft gediend voor door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gezochte verdachten van oorlogsmisdaden, zoals de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic.
De speculaties worden gevoed door de met raadsels omgeven dood in oktober van twee soldaten die de ingang van het complex onder een legerkazerne op een heuvel in de diplomatenwijk Topcider moesten bewaken. Volgens het leger schoot de ene soldaat de ander dood en pleegde hij vervolgens zelfmoord. De ouders van de soldaten hechten echter weinig geloof aan die lezing. De vader van een van de soldaten, meent dat zij dood moesten omdat zij iets gezien hadden wat geheim had moeten blijven.

Het ondergrondse complex werd in de jaren '60 aangelegd in opdracht van de Joegoslavische president Josip Broz Tito, die vreesde voor een atoomaanval van de Sovjet-Unie, waarmee hij in 1948 had gebroken. Het complex staat via tunnels in verbinding met paleizen en beveiligde huizen in Belgrado. Het zou een ideale schuilplaats zijn voor Mladic, die door het VN-tribunaal is aangeklaagd in verband met de moord op bijna achtduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica.

.

Nu in het nieuws