Europese troïka op eerste Grote Meren-top

Print
De Belgische en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken, Ben Bot en Karel De Gucht, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangekomen in Dar es-Salaam, de economische hoofdstad van Tanzania. Ze nemen er deel aan de internationale conferentie over de Grote Meren.
Bot en De Gucht maken deel uit van een Europese "troïka" die de tweedaagse top zal waarnemen. Voor het eerst zullen Afrikaanse leiders zich buigen over de stablisatie van het conflict in de regio rond de Grote Meren, dat al meer dan vier miljoen doden maakte.
Vrijdag en zaterdag worden op deze "hoogmis" een twaalftal staatsleiders uit Oost-Afrika, Centraal-Afrika en de Zuid-Afrikaanse landen verwacht. Daarnaast komen ook de Nigeriaan Olusegun Obasanjo, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie (UA) en de Zuid-Afrikaan Thabo Mbeki, die heel wat politiek, economisch en militair gewicht in de schaal kan leggen in de regio.
De vier belangrijkste thema's die zullen worden aangesneden zijn vrede en veiligheid, bestuur en democratie, economische ontwikkeling en integratie in de regio en humanitaire en sociale kwesties.
Er zullen vooral discussies worden gevoerd rond het delicate vredesproces in Congo.

.

Nu in het nieuws