Servië-Montenegro verklaart lidmaatschap NAVO tot prioriteit

Het parlement van Servië-Montenegro heeft donderdag een motie aangenomen waarin het lidmaatschap van de NAVO en andere (Europese) verdragsrechtelijke organisaties tot prioriteit wordt uitgeroepen.

Met 63 stemmen voor en 31 tegen wordt lidmaatschap van grote internationale organisaties als de NAVO tot een "blijvende oriëntatie" voor het Servisch-Montenegrijnse buitenlandbeleid bestempeld.

Servië-Montenegro probeert sinds de val van Slobodan Milosevic al toenadering te zoeken tot de Europese Unie en de NAVO. Tot nog toe is daar terughoudend op gereageerd, mede omdat het land niet volledig mee zou werken met het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

In de donderdag aanvaarde motie staat dat "medewerking met internationale organisaties en instituties" verplicht is. Een eerdere versie, waarin absolute medewerking met het VN-tribunaal in Den Haag werd geëist van de regering, is na druk van rechtse partijen in het parlement geschrapt.

Tijdens het bewind van Milosevic voerde de NAVO eind jaren '90 een militaire campagne tegen het toenmalige Joegoslavië wegens de inval van het leger in de provincie Kosovo.

Nu in het nieuws