Pentagon: "Bin Laden geïsoleerd en vleugellam"

Het Pakistaanse leger oefent zoveel druk uit op Osama bin Laden en zijn terreurnetwerk dat Al-Qaida niet meer in staat is om grote aanslagen te organiseren. Dat heeft de Amerikaanse generaal Lance Smith, onderbevelhebber van het Amerikaanse leger, donderdag gezegd.

Bin Laden is volgens het Pentagon vleugellam en constant op de vlucht en moet zich noodgedwongen beperken tot het verschaffen van een "langetermijnvisie", zoals in de videoboodschap die kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen opdook.

Volgens Smith heeft het Pakistaanse leger de druk op Bin Laden en zijn entourage in het westen van Pakistan dit jaar verhoogd. Voor het eerst sinds de winter van 2001, toen de Al-Qaida-leider uit Afghanistan werd verjaagd, 'overwinteren' de Pakistaanse strijdkrachten in grensgebied bij Afghanistan, waar Bin Laden, zijn rechterhand Ayman al-Zawahri en andere Al-Qaida-kopstukken zich waarschijnlijk bevinden. Het Amerikaanse leger bevindt zich aan de Afghaanse zijde van de grens om terroristen uit te schakelen die op de vlucht slaan voor het Pakistaanse leger, dat met zeven- tot achtduizend manschappen het grensgebied uitkamt.

Smith stelt dat het constant opjagen van Bin laden en zijn entourage de Al-Qaida-top feitelijk uitschakelt omdat ze zo niet toekomen aan hun 'core business', het organiseren van aanslagen.

Verscheidene terreurdeskundigen hebben de afgelopen jaren echter gesteld dat Al-Qaida nog hoofdzakelijk dient als 'rolmodel' en als een soort van franchiseverlener islamitische terreurgroepen de ideologische voedingsbodem en inspiratie verschaft om op eigen kracht aanslagen te plegen, zoals bijvoorbeeld die in Madrid in maart.

Nu in het nieuws