F1 - Red Bull wil Jaguar kopen

De Oostenrijkse fabrikant van energiedrankjes Red Bull wil de Britse F1-renstal Jaguar, die zich op het einde van het WK 2004 terugtrok, overkopen voor één symbolische dollar. Dat meldt de Britse krant The Guardian vrijdag.

Belga

De Amerikaanse constructeur Ford, die eigenaar is van Jaguar, zou hiertoe bereid zijn op voorwaarde dat Red Bull de komende drie seizoenen 400 miljoen dollar (309,9 miljoen euro) investeert, zo schrijft de krant.

De twee partijen moeten ten laatste maandag tot een akkoord komen, omdat dit de deadline is voor inschrijvingen voor het wereldkampioenschap van 2005. Hoewel het in het verleden ook al gebeurd is dat teams ook later werden toegelaten, mits het akkoord van alle renstallen.

Red Bull maakt als sponsor al langer deel uit van het F1-circus, maar zou nu wensen om een eigen renstal te hebben, aldus The Guardian. In 1995 was de stichter van Red Bull, Dietrich Mateschitz, die nu ook nauw betrokken is bij de onderhandelingen, hoofdaandeelhouder in de organisatie die de renstal Sauber bezat.

In 2001 verkocht Mateschitz zijn aandeel weer. Red Bull zou, net als Jaguar, ook zijn motoren van Cosworth krijgen, dat op zijn beurt in handen van een Amerikaans consortium zou vallen, nog steeds volgens The Guardian.

Op 17 september kondigde Ford aan dat Jaguar zich uit de Formule 1 terugtrok als gevolg van een herstructurering die wereldwijd aan meer dan 1.000 mensen hun job kostte.

Jaguar-Cosworth eindigde het seizoen 2004 op de 7e plaats bij de constructeurs met slechts 10 punten.