Werken "Het Land van Ooit" in Tongeren starten in mei 2005

De eerste fase van de werken aan het historische themapark "Het Land van Ooit" in Tongeren gaat in mei 2005 van start. Het project kost in totaal 30 miljoen euro en zal door middel van een Publiek Private Samenwerking (PPS) gerealiseerd worden.

Belga

Met de ontwikkeling van het themapark zijn in een eerste fase 135 jobs gemoeid, zo liet titelvoerend burgemeester Patrick Dewael (VLD) van Tongeren vrijdag op een persconferentie weten. De PPS-formule werd vrijdag officieel bekrachtigd door de nv Plinius, projectontwikkelaar Strabag Belgium en de nv Het Land van Ooit. Plinius heeft Toerisme Vlaanderen en het autonoom gemeentebedrijf Tongeren als aandeelhouders.

Het Plinius-project werd door de Vlaamse regering als hefboomproject geselecteerd voor de toeristische ontsluiting van Tongeren en Haspengouw. De kosten voor de aanleg van het park zullen voor de helft door de Vlaamse overheid bekostigd worden. "Het Land van Ooit" zal gerealiseerd worden naar analogie met gelijknamige themapark in het Nederlandse Drunen. In het Tongerse park zal de Romeinse geschiedenis het centraal uitgangspunt vormen. De kernactiviteit van het park zal erin bestaan een belevenis te creëren door middel van show, educatie en theater.

De eerste fase van de werken omvat de aanleg van een historisch-toeristisch park van 18 hectare met vier verschillende sectoren die elk hun eigen thema krijgen. "Het Land van Ooit" richt zich in één van de sectoren op jongeren van 0 tot 8 jaar. De tweede sector, "Ruige Route", bedient een doelgroep van 8 tot 14 jaar. Verder zal er ook een sector ontwikkeld worden met het thema water en een sector gericht op het Romeinse thema.

De eerste fase van de bouwwerken omvat ook de bouw van een Romeinse villa en de aanleg van een horecaplein. De bestaande tennishal zal verbouwd worden tot "Roze Kasteel" en er zullen tot slot vier theaters opgetrokken worden.

In een tweede fase zullen nog een zwembad, een filmstudio en een hotel gerealiseerd worden. Het park zal in totaal 22 hectare groot zijn. Als alles volgens plan verloopt, opent het themapark tegen 2008 de deuren.