Lijfarts Arafat vermoedt vergiftiging als doodsoorzaak

De meest waarschijnlijke oorzaak voor de mysterieuze dood van Yasser Arafat is vergiftiging. Dat heeft de Jordaanse neuroloog Ashraf al-Kurdi, die de afgelopen twee decennia de lijfarts was van Yasser Arafat, vrijdag gezegd.

AP Ned

Ondanks de begrafenis van Arafat vrijdag, eist Al-Kurdi dat er autopsie op het lichaam van Arafat wordt uitgevoerd.

Al-Kurdi zag Arafat voor het laatst levend bij diens vertrek uit Ramallah naar Parijs op 29 oktober. De dagen daarvoor was de gezondheid van de Palestijnse leider hard achteruitgegaan. Arafat overleed donderdag in een legerziekenhuis bij Parijs na dagen in coma te hebben gelegen.

Ruim een dag na zijn dood en bijna twee weken na zijn aankomst in het ziekenhuis in Parijs is nog steeds niet bekendgemaakt waar Arafat aan is bezweken. De onduidelijkheid heeft in de Palestijnse gebieden geruchten gevoed dat Arafat is vergiftigd door Israël.

Onder andere een van de leiders van de extremistische Hamas-beweging, Khaled Mashaal, beschuldigde Israël donderdag van directe betrokkenheid bij de dood van Arafat. De Israëlische minister van buitenlandse zaken Silvan Shalom ontkende de beschuldigingen donderdag met kracht.

"Er is geen diagnose gesteld en zijn dood is verdacht", zei Al-Kurdi. "Ik heb de Palestijnse leiders verschillende keren gevraagd de medische toestand te onderzoeken en ik heb tegen Mahmoud Abbas (de leider van de PLO) gezegd dat er een autopsie zou moeten komen. Als je iemand dood op straat vindt, zou je toch ook een autopsie willen om erachter te komen wat de doodsoorzaak is, misschien zit er wel een misdaad achter."