SFOR doorzoekt voormalig hoofdkwartier Karadzic

Soldaten van SFOR, de door de NAVO geleide vredesmacht in Bosnië, hebben vrijdag een industrieel complex doorzocht dat de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic tijdens de Bosnische oorlog gebruikte als zijn hoofdkwartier.

AP Ned

SFOR wilde niet zeggen waar het naar zocht op het voormalig militaire complex Famos bij de Bosnisch-Servische stad Pale, dat de afgelopen jaren al verschillende keren is doorzocht.

Karadzic wordt al bijna tien jaar door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gezocht. Het tribunaal wil hem vooral voor het gerecht voor zijn vermoede betrokkenheid bij de massamoord op moslims bij Srebrenica in de zomer van 1995.

Soldaten van SFOR hebben vrijdagochtend twee mannen in het Bosnisch-Servische dorpje Canici gearresteerd. Volgens de lokale politie ging het om Tomislav Popovic en Nedjeljko Lozanovic.

Popovic is de broer van Vujadin Popovic, die wordt gezocht door het Joegoslaviëtribunaal op verdenking van betrokkenheid bij de massamoord bij Srebrenica. De twee mannen worden er waarschijnlijk van verdacht gezochte oorlogsmisdadigers te hebben geholpen hun arrestatie te ontlopen.