Amerikanen stappen mee in Red Star Line

De Antwerpse schepen van Cultuur, Philip Heylen (CD&V), heeft in New York de broodnodige steun gevonden om de Red Star Line Memorial aan de Rijnkaai in Antwerpen uit te bouwen. ”We hebben de toestemming gekregen om de archieven van het immigratiemuseum op Ellis Island te gebruiken. Ook is een aantal Amerikanen bereid ons project financieel te steunen”, zegt de schepen vanuit New York.

jforier

Philip Heylen is samen met de schepen van Toerisme, Ludo Van Campenhout (VLD), op werkbezoek in New York om steun te zoeken voor de uitbouw van een migratiemuseum in Antwerpen. ”Toen we hier twee jaar geleden waren, was de belangstelling veeleer matig. Nu hebben we al een aantal concrete toezeggingen op zak en ons bezoek aan New York is nog niet afgelopen”, zegt Philip Heylen. Zo heeft Philip Heylen de toestemming gekregen om één jaar lang gebruik te maken van de archieven van het immigratiemuseum van Ellis Island in New York. Daar arriveerden in het begin van de vorige eeuw honderdduizenden mensen vanuit Europa en dus ook met de schepen van de Red Star Line. Verder mogen de banden beluisterd worden waarop de landverhuizers of hun nabestaanden hun verhaal vertellen. ”Met die informatie kunnen we sommige van de duizenden mensen, die vanuit Antwerpen naar New York vertrokken ook een gezicht geven. In de archieven vinden we alleen namen terug”, zegt Philip Heylen.

Ook financieel klinken er positieve geluiden vanuit New York. ”Op een receptie werden we spontaan aangeklampt door zakenlui en andere Newyorkers die ons initiatief willen steunen. Een aantal mensen heeft beloofd dat ze het Antwerpse project financieel zullen steunen.” Belgische bedrijven, die in de New York gevestigd zijn, hebben ondertussen ook logistieke steun toegezegd. Er wordt een wetenschappelijk comité opgericht, dat onderdak krijgt in één van de bedrijven. ”

Dat comité zal zich bezighouden met onderzoek naar de geschiedenis van de Red Star Line in de Verenigde Staten”, zegt Philip Heylen. Zeker is ook dat Antwerpen in 2006 naar New York trekt met een tentoonstelling over de Red Star Line. ”De tentoonstelling zal te zien zijn in de gebouwen op Ellis Island, waar de immigranten vroeger aankwamen. Verder gaan we proberen om de musical ‘Red Star Line’ van het Ballet van Vlaanderen in diezelfde periode naar New York te halen. Het is duidelijk dat er nu geen weg meer terug is. We moeten en zullen dit project tot een goed einde brengen.” Philip Heylen en Ludo Van Campenhout hebben nog een ontmoeting met een groep Amerikaanse joden op het programma staan. ”Velen van hen zijn vanuit Antwerpen naar New York gegaan. We hopen dat ze willen meewerken aan de uitwerking van ons museum en misschien zijn deze mensen wel bereid om ons ook financieel te steunen”, besluit Philip Heylen.