Vanthourenhout (Quick-Step Davitamon) wint in Eernegem

Sven Vanthourenhout (Quick Step-Davitamon) heeft zaterdag de Vlaamse Houtlandcross in het West-Vlaamse Eernegem gewonnen. Sven Nys werd afgescheiden tweede. Derde was de Tsjech Kamil Ausbuher.

Belga

Van bij de start zonderden drie renners zich af: streekrenner Sven Vanthourenhout, Sven Nys en de Tsjech Kamil Ausbuher. Achter hen vormde zich een groepje van elf renners. Halfkoers moest de Tsjech moegestreden zijn medevluchters laten rijden. Op de laatste helling ging Sven Nys plots in de remmen om niet ten val te komen en diende hij voet aan grond te zetten. Meteen sloeg Vanthourenhout een kloof van vijftig meter en die voorsprong stond hij niet meer af.

Ik heb hard moeten knokken, ik kreeg de zege zeker niet cadeau", zegt Vanthourenhout. "Van bij de aanvang van de cross voerde ik de forcing. Ik kreeg Nys en die Tsjech mee. Meteen was de tendens gezet. Toen Nys in volle finale op het technische gedeelte van het parcours een foutje maakte greep ik mijn kans. Opnieuw een zege voor eigen volk. Dat doet echt deugd", aldus de winnaar.

Een sterke Sven Nys moest in volle finale voet aan grond zetten en verspeelde hierdoor een kans op de overwinning. "Bij de afdaling van de laatste heuvel zat ik iets te kort op het wiel van Vanthourenhout. Ik moest plots voet aan grond zetten om niet te vallen en kreeg onmiddellijk een gat van 50 meter aangesmeerd. Die kloof kon ik niet meer overbruggen. Dit was meer dan een doorgedreven training met het oog op wat morgen, zondag, in Vossem komen gaat. De conditie is perfect", wist Nys.