Het ritueel van een mannetjesdier op de versiertoer onthuld

Wat doen mannen die hun oog hebben laten vallen op een begeerlijke vrouw? Ze zenden allerhande rituele signalen uit, die sterk doen denken aan de manier waarop onze familieleden de mensapen hun partner proberen te verleiden, zo schrijft de Sunday Times.

Belga

In een gezamenlijk onderzoek van vorsers aan een Oostenrijkse en een Amerikaanse universiteit werden groepen mannen van tussen de 21 en 34 jaar tijdens een avondje uit van nabij gevolgd. De gedragingen van de versierders in spe werden geregistreerd, en achteraf werd het succes gemeten dat ze daarmee (al dan niet) boekten.

De conclusie is dat een 'dominant mannetje' een reeks zeer herkenbare signalen geeft om zijn doelwit te laten merken dat hij de sterkste is onder zijn vrienden. Ondertussen werpt hij voortdurend blikken op de vrouw die hem bevalt om te zien of zij wel heeft gezien wat hij doet.

En wat hij doet is altijd hetzelfde: de vrienden plaagstootjes geven in de ribbenkas of joviaal op de schouders slaan, allemaal om duidelijk te tonen dat hij tegelijkertijd vlot en krachtdadig is. Daarnaast beschikt de jagende man ook over een serie 'ruimte-bewegingen' zoals het uitspreiden van de armen op de rugleuningen van de buren. De dominante mannetjes maakten in een half uur 19 van die bewegingen en wierpen ook 13 maal een blik op het begeerde vrouwtje. De mannen die geen poging durfden wagen deden dat veel minder vaak.

Wanneer een man besluit 'werk te maken' van een vrouw aan een naburig tafeltje zal hij vaak het deel van zijn gezicht strelen waar de baard zit, wat volgens de onderzoekers aangeeft dat hij de aandacht wil vestigen op zijn gelaatstrekken. Wanneer na die rituele inleiding tot actie wordt overgegaan en een gesprek wordt aangeknoopt, kondigt het mannetjesdier dat aan door de armen over elkaar te slaan en de schouders te laten zakken.

Het onderzoek, waarvan de resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behaviour, werd al enthousiast onthaald door de bekende antropoloog Desmond Morris, die zei dat "dit soort waarneming belangrijk is omdat het ons duidelijk maakt wat er in het echte leven gebeurt". En ook vrouwen kunnen er hun voordeel mee doen, want zij kunnen aan de hand van deze rituelen een versierpoging van ver zien aankomen.