"Nadenken over maatregelen tegen moslimterrorisme"

Waarnemend VLD-voorzitter Bart Somers vindt dat de regering zich moet beraden over extra maatregelen om het "moslimterrorisme" extra aan te pakken. Dat heeft hij zondag in het VRT-programma De Zevende Dag verklaard.

Belga

De uitspraken komen er naar aanleiding van de moord op de Nederlandse cineast Theo Van Gogh. Somers benadrukte zondag dat de federale regering in ons land al maatregelen heeft genomen tegen het moslimterrorisme, zoals de anti-terrorismewet. "Er zijn al drie processen geweest en de verantwoordelijken zijn aangepakt en streng gestraft", stelde hij, eraan toevoegend dat personen die zich bezondigen aan terroristische feiten kunnen worden uitgewezen of berecht in het land van herkomst.

Toch moet de regering nadenken over het fenomeen en eventueel extra maatregelen nemen. "Het is de eerste maal dat een groep mensen het wezen van de democratische rechtsstaat in gevaar brengt (...) We moeten waakzaam blijven en nadenken over nieuwe, extra maatregelen", liet de VLD-voorzitter ad interim weten. Volgens Somers bestaat er ook bij de moslimgemeenschap een breed draagvlak om te strijden tegen het extremisme.

Welke maatregelen de regering eventueel moet nemen, maakte Somers niet duidelijk.