50 Vlaamse auteurs willen hun boeken op "bosvriendelijk" papier

Een vijftigtal Vlaamse auteurs engageren zich ertoe om hun uitgevers aan te sporen hun boeken in de toekomst op "bosvriendelijk" papier te drukken.

Belga

BR> Ze steunen daarmee een campagne van de milieuorganisatie Greenpeace om het aantasten van bossen voor de productie van papier tegen te gaan.

"Veertig procent van de wereldwijde houtkap is bestemd voor papier", zegt Veerle Dossche van Greepeace. "En de boekensector maakt tot op heden maar weinig gebruik van gerecycleerd papier. Deze actie moet uitgevers aansporen om gerecycleerd papier of papier met het FSC-label, wat wijst op verantwoord bosbeheer, te gebruiken", zegt Dossche.

Vijftig Vlaamse auteurs hebben al toegezegd om het engagement "meer boeken op bosvriendelijk papier" te ondertekenen. Zeven van hen, onder wie Marc De Bel, Karel Verleyen, Nic Balthazar en Anne Provoost, deden dat al zaterdag op de Boekenbeurs in Antwerpen. Zij zijn daarmee de eerste "Ambassadeurs voor de bossen".

Ook in andere landen voert Greepeace actie bij auteurs en uitgevers. Onder meer J.K. Rowling en Günter Grass steunen de campagne.