Unicef-ambassadrice Mia Farrow op bezoek in Darfoer

De Amerikaanse actrice en Unicef-ambassadrice Mia Farrow is zaterdag begonnen aan een driedaags bezoek aan Darfoer, in het westen van Soedan. Dat heeft de kinderrechtenorganisatie van de VN zaterdag bevestigd.

Belga

Farrow, die een Golden Globe won voor haar rol in de film "Alice" van Woody Allen (1990) wil volgens een persbericht "de humanitaire crisis die het leven van twee miljoen personen beïnvloedt" met eigen ogen vaststellen. Sinds februari 2003 zijn in de getroffen regio duizenden mensen om het leven gekomen bij de gevechten tussen rivaliserende rebellenbewegingen. Omwille van het geweld moesten al meer dan 1,5 miljoen mensen hun huizen verlaten, 200.000 onder hen zijn gevlucht naar het buurland Tsjaad. De VN beschouwt de situatie in Darfoer momenteel als de grootste humanitaire crisis ter wereld.

"Een belangrijk aantal vrouwen en jonge meisjes is reeds het slachtoffer geworden van verkrachting en wanneer zij de kampen verlaten, risekeren zij opnieuw het slachtoffer te worden van seksueel geweld", zo staat in de mededeling van Unicef. Volgens Unicef gaat de situatie er in Darfoer ook niet echt op vooruit. "Helaas groeit het aantal mensen dat onder het conflict te lijden heeft nog elke maand omwille van het aanhoudende geweld en de onzekerheid. Ondanks de inspanningen van de humanitaire organisaties lijdt één op vijf kinderen in Darfoer aan ondervoeding", zo luidt het nog.