Jonge mannen leven veel vaker alleen dan vrouwen

Een nieuw onderzoek dat de Sunday Telegraph kon inkijken, komt met een verrassende onthulling: alleenstaande dertigers zijn veel vaker mannen dan vrouwen.

Belga

Terwijl de media de laatste tijd vooral aandacht besteden aan vrije jonge vrouwen zoals Bridget Jones (van wie toevallig deze week de tweede film in omloop kwam) of de dames van Sex and the city, hebben onderzoekers van de universiteit van Edinburg berekend dat in het echte leven vooral jonge mannen alleen wonen. Want van alle Britse mannen tussen de 25 en 44 woont 20 procent alleen, tegen nauwelijks 6 procent van de vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep.

Die cijfers liegen niet, maar over de reden tast ook onderzoeker Adam Smith nog in het duister. "We weten niet of die mannen alleen wonen uit eigen beweging of omdat het niet anders kon. In de meeste gevallen gaat het om mannen die nooit getrouwd zijn geweest en die misschien bang zijn om zich te binden. Maar het kan ook best zijn dat het werk, dat steeds meer tijd en flexibiliteit vraagt, het samenwonen met een ander in de weg staat".

Anderzijds "zijn vrouwen misschien van op jonge leeftijd meer gewend aan gezelschap en leven ze vaker samen met meerdere vriendinnen of studiegenoten, waardoor de overgang naar het delen van een woning met een partner makkelijker is". Maar met zekerheid weten de Schotse vorsers het antwoord niet. Wedden dat er een nieuw onderzoek in de maak is?