Iran meldt voorlopig akkoord over nucleair programma

Iran heeft met Europese landen een voorlopig akkoord bereikt over zijn nucleaire programma. Dat heeft de Iraanse hoofdonderhandelaar Hossein Mousavain zondag gezegd.

AP Ned

Nadat de komende dagen de puntjes op de i zijn gezet, zal het akkoord ter goedkeuring worden voorgelegd aan de regeringen van de betrokken landen, zei Mousavain. Behalve Iran zijn dat Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Diplomaten van de vier landen bereikten het akkoord, dat de dreiging van VN-sancties tegen Iran weg moet nemen, zaterdag na twee dagen intensief onderhandelen. Mousavain ging niet in de op de inhoud van het akkoord, maar zei wel dat de belangrijkste standpunten van de twee partijen erin zijn terug te vinden.

De onderhandelingen werden gevoerd op basis van het aanbod dat Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland vorige maand deden om de Europese handelsbetrekkingen met Iran te hervatten en het land uitsluitend voor vreedzame doeleinden geschikte nucleaire technologie te leveren, in ruil voor het stopzetten van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma. De drie landen wilden met het aanbod een confrontatie voorkomen tussen Iran en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties.

Iran zegt dat al zijn nucleaire activiteiten zijn bedoeld voor het opwekken van elektriciteit, maar de Verenigde Staten en Europa zijn bang dat het land kernwapens wil ontwikkelen. Het land maakte vorige maand bekend een paar ton ruw uranium te hebben omgezet in een gas dat in speciale centrifuges kan worden verrijkt tot nucleaire brandstof. Het IAEA vergadert op 25 november over de kwestie. Het agentschap zou het Iraanse dossier kunnen verwijzen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die sancties tegen Iran zou kunnen nemen. Het dit weekeinde bereikte akkoord is bedoeld om dat te voorkomen.