Ivoorkust: "Dertigtal Ivorianen gedood bij gevechten"

Het Franse leger zou bij gevechten in Ivoorkust een dertigtal Ivorianen hebben gedood en een honderdtal anderen hebben verwond. Dat beweerde de voorzitter van het Ivoriaanse parlement Mamadou Coulibaly zondag op de Franse publieke radiozender France Inter.

Belga

Volgens Koulibaly zijn een dertigtal Ivorianen gesneuveld bij vergeldingsacties van het Franse leger, nadat eerder, zaterdag, negen Franse soldaten waren gestorven bij een luchtaanval van het regeringsleger. Frankrijk heeft troepenversterking naar Ivoorkust gestuurd. De hele nacht probeerden duizenden Ivorianen de luchthaven van Abidjan in handen te krijgen. Maar de Franse militairen, die de luchthaven controleren, konden zich handhaven.

Eén Belg die via Abidjan transiteerde, heeft vastgezeten op de luchthaven. Franse militairen hebben hem overgebracht naar een militiair kamp van het Franse leger. Ook een Nederlander verkeert in hetzelfde geval. Het huis van één Belgisch gezin in Abidjan is geplunderd. Het gezin zelf is ongedeerd en verblijft momenteel bij vrienden in de buurt. Dat zegt Rudy Huygelen van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag aan Belga. De Belgische autoriteiten staan in permanent contact met hun Franse collega's, zowel tussen Brussel en Parijs als ter plaatse in Ivoorkust. De situatie wordt doorlopend geëvalueerd.

Indien het tot een evacuatie van Europeanen zou komen, zal het initiatief moeten genomen worden door de Franse overheid. Een eventuele evacuatie van de Belgen in Ivoorkust is vervat in de evacuatieplannen van de Fransen. Er is op dit ogenblik echter geen enkel evacuatieplan in werking gesteld. De Belgische federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft weet van een 450-tal Belgen in Ivoorkust. Het aantal Fransen zou er, volgens een niet-bevestigde bron, circa 15.000 bedragen.

De Belgen in Ivoorkust houden contact met de Belgische ambassade in Abidjan via een piramidaal communicatiesysteem. Voor zover Buitenlandse Zaken bekend is, verkeren alle Belgen in Ivoorkust in veiligheid. De Belgische autoriteiten raden hen aan om binnen te blijven, aldus nog Rudy Huygelen.