VRT lanceert eigen radiospeler voor internetradio

De VRT heeft dinsdag de eerste versie van zijn eigen radiospeler voor internetradio gelanceerd. Internauten kunnen er naar de radionetten van de openbare omroep mee luisteren. Programma's die tussen 06.00 en 23.00 uur worden uitgezonden, kunnen 'on demand' worden beluisterd, zo meldt de VRT dinsdag.

Belga

De openbare omroep verzorgt al zeven jaar uitzendingen via het internet. In oktober 1997 startte het aanbod van radionieuwsbulletins via de VRT-website. Sinds 2001 zijn de zes radionetten on line te beluisteren. "Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag en veel naar de radio luistert via het internet en dat het veel belang hecht aan actuele informatie over de programma's en de muziek", luidt het.

Met de nieuwe radiospeler kunnen surfers luisteren naar Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en RVi, maar ook naar de digitale kanalen nieuws+, Klara continuo en Donna hitbits en naar Sporza, dat ook via de kabel en de middengolf in de ether gaat. De radiospeler toont een tekstje met de actuele programma's en geeft de titel en uitvoerder van de lopende en volgende plaat. Tot nu toe werd slechts een selectie van programma's aangeboden.

Met de nieuwe radiospeler kunnen alle programma's van 06.00 tot 23.00 uur 'on demand' worden beluisterd. Bijna onmiddellijk na uitzending zijn de programma's al beschikbaar. In functie van zijn verbinding kan men kiezen voor een lage, middelmatige of hoge geluidskwaliteit. Ook kan de luisteraar kiezen uit vier verschillende vormgevingen en het formaat aanpassen.

Met de radiospeler wil de VRT blijven inspelen op de veranderingen in het mediaconsumptiepatroon van de bevolking en een voortrekkersrol spelen in zogenaamde crossmediale projecten.

Onlangs werd KetnetKick voorgesteld, waarbij een verregaande link legt tussen tv en online wordt gelegd. Hier gebeurt hetzelfde, maar dan tussen online en radio, weet woordvoerder Paul De Meulder van VRT-radio. Hij wijst er ook op dat het om een eerste versie gaat waaraan nog wordt voortgewerkt.