Reeks bizarre kandidaten nemen deel aan verkiezingen VS

Grote namen sieren de annalen van de Amerikaanse democratie. Namen van mensen die het als levenstaak zagen om de Verenigde Staten als politicus te dienen: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Franklin Roosevelt en Bubba the Love Sponge.

AP Ned

Naast een nieuwe of dezelfde president mochten de Amerikanen dinsdag naar de stembus om 34 senatoren, 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, elf gouverneurs, 5.800 gemeenteraadsleden en tal van andere openbare functionarissen, onder wie sheriffs en brandweercommandanten te kiezen. Onder de verkiezingskandidaten zijn doodgewone, saaie politici, maar ook interessante en opvallende mensen zoals Bubba the Love Sponge.

Bubba, die vroeger Todd Clem heette, was dj in Florida tot hij zijn baan verloor na kritiek van de autoriteiten op zijn schokkende radio-programma's. Nu wil hij sheriff worden van Pinellas County, een bejaardenoord in Florida. Volgens Bubba is het geen grap: als dj heeft hij de huidige sheriff verschillende keren aangepakt en nu wil hij hem in de verkiezingen verslaan.

Bubba is niet de enige opvallende kandidaat aan de Amerikaanse verkiezingen. In de staat West-Virginia probeert een tiener in de verkiezingen een landbouwcommissaris te verslaan die twee keer zo lang in functie is als de tiener in leven. In de staat New Hampshire doet een 94-jarige vrouw een gooi naar het senatorschap. De vrouw, die werd geboren toen Amerikaanse vrouwen nog niet eens kiesrecht hadden, heeft haar tegenstanders al gewaarschuwd dat ze geen "breiende opoe" is die koekjes en melk uitdeelt.

De Democraten in Camden County, in de staat New Jersey, hadden juist een gebrek aan bizarre kandidaten, sterker nog, ze hadden helemaal geen kandidaat. Weken voor de verkiezingen stuurde de Democratische Partij vijfhonderd kaarten naar burgers van Camden met de vraag of ze geen zitting in de gemeenteraad wilden nemen. Een kleine honderd mensen stuurde een sollicitatiebrief, waarvan de partij er een uitkoos.