Voedselbanken zamelen 703 ton in

De veertiende voedselinzameling van de Belgische federatie van Voedselbanken bij Delhaize heeft dit jaar 703 ton eetwaren opgeleverd. Dat is 43 ton meer dan vorig jaar. De inzameling vond plaats van 21 tot 27 oktober in circa 450 Delhaizewinkels over heel België.

Belga

Het initiatief waarbij klanten van het warenhuis gevraagd worden producten achter te laten, mikte dit jaar op 700 ton voedsel. De teller klokte uiteindelijk af op 703 ton niet-bederfbare eetwaren. Vorig jaar haalden de Voedselbanken nog 660 ton op.

De Voedselbanken verdelen die eetwaren over 661 liefdadigheidsinstellingen, die ze op hun beurt verdelen als voedselpakketten of maaltijden in sociale restaurants. "Zo worden ruim 100.000 armen in ons land geholpen, bijna één Belg op honderd", aldus de Voedselbanken.

Het aantal minderbedeelden neemt volgens de Voedselbanken nog elk jaar toe. "Zodat steeds meer eten nodig is, vooral tijdens de koude wintermaanden. Gedurende 10 jaar is de hoeveelheid uitgedeelde voedingswaren verdrievoudigd." Het gaat om voeding afkomstig van de inzamelingweek bij Delhaize, overschotten van de voedingsindustrie, de Europese Unie en de veilingen.

In 1992 zamelden de Voedselbanken 2.500 ton in. In 2003 was dat al 8.582 ton levensmiddelen. Drieënzestig procent kwam vorig jaar van overschotten van de voedselindustrie en -distributie, 27 procent van de Europese Unie en 2 procent van veilingen. De overige 8 procent was afkomstig van de inzamelactie in Delhaize. De totale waarde van het voedsel bedraagt 20,8 miljoen euro.

De campagne hoopte dit jaar vooral melk, suiker, olie en conserven in te zamelen via de consument, omdat die producten ontbreken bij de Voedselbanken. Een succesvolle oproep want de kwaliteit en diversiteit van de ingezamelde voedingswaren liggen hoger dan voorgaande jaren. "Zo heeft de consument meer melk, suiker, soep, olie en conserven van groenten, fruit, vlees en vis geschonken, de basisingrediënten voor een evenwichtige maaltijd", aldus de Voedselbanken.