Lier wil bijkomend onderzoek naar aankoop voetbalstadion Lierse

Het stadsbestuur van Lier wil een bijkomend onderzoek naar het al dan niet aankopen van het stadion van voetbalclub Lierse.

Belga

Maandag werd daarom door het schepencollege een externe auditor aangesteld om de cijfers te screenen en ontbrekende gegevens op te sporen. De studie, die zal worden uitgevoerd door Ernst&Young, moet klaar zijn tegen 15 november, zo laat de Lierse burgemeester Marleen Vanderpoorten dinsdag weten.

Het stadsbestuur wil niet over één nacht ijs gaan vooraleer het eventueel ingaat op de vraag van het bestuur van Lierse om hun patrimonium over te nemen. De club vraagt de stad om zo voor financiële middelen te zorgen die hen de ademruimte moeten geven om opnieuw gezond te worden en te blijven. De eventuele aankoop van het patrimonium zou de stad Lier 5,4 miljoen euro kosten.

Uiteraard is de stad bereid om te helpen. Daarom werd het 'Comité 2006' opgericht, waarin zowel vertegenwoordigers van de stad als van Lierse zitten. Allereerst werd er op vraag van het comité een toekomstrapport opgemaakt. Hiervoor werd door de voetbalclub het bureau Strategus aangesteld. Zij leverden een rapport af dat uitgaat van het 'community-model'. Dat betekent onder meer dat het stadion gebruikt kan worden door de lokale gemeenschap. Maar omdat de studie vooral handelt over de toekomst, wil de stad een duidelijk beeld van de huidige financiële toestand van Lierse en daarnaast een schatting van wat de aankoop van het stadion de burger zou kosten. De voetbalclub is volgens de stad echter niet altijd even snel om de nodige cijfers vrij te geven. Bovendien springt Lierse nonchalant om met de richtlijnen die de inspectie van Binnenlandse Zaken rond veiligheid van de infrastructuur had doorgestuurd.

Omdat de stad geen kat in een zak wil kopen, is ze van mening dat verder onderzoek een absolute must is. De bijkomende studie die door Ernst&Young wordt uitgevoerd, moet tegen 15 november klaar zijn.