Wereldtournee 50 jaar Béjart stopt in Brussel en Luik

Maurice Béjart staat al 50 jaar aan het roer van zijn gelijknamige dansgezelschap en viert dat met een wereldtoer. Die houdt van 4 tot 18 november halt in Brussel. Tussen 19 en 21 november is Luik aan de beurt.

Belga

Het gezelschap van de choreograaf zal 'De Toverfluit' dansen en twee voorstellingen brengen die een hommage zijn aan Béjarts oeuvre. Maurice Béjart kwam het Belgische luik van zijn wereldtoernee dinsdag zelf toelichten op een persconferentie.

Het Béjart Ballet Lausanne brengt in het Koninklijk Circus in Brussel van 4 tot en met 14 november tien voorstellingen van 'De Toverfluit' van Mozart. In Luik is dat het geval op 19, 20 en 21 november in de Opéra Royal de Wallonnie. Maurice Béjart maakte 'De Toverfluit', een van zijn bekendste choreografieën, in 1981 voor het Ballet van de 20ste eeuw. Dat trad toen op in het Koninklijk Circus in Brussel. Voor de 50ste verjaardag aan het hoofd van zijn gezelschap keert de choreograaf zoveel jaar later terug naar dezelfde locatie.

"En dat stemt mij gelukkig", zei Béjart op de persconferentie. "Je voelt je er meteen thuis door de architectuur van de zaal. Het publiek zit zo dichtbij. Bovendien keer ik terug naar Brussel, waar het voor mij toch begon. Een stad die voortdurend verandert, maar waarbij je toch steeds hetzelfde gevoel krijgt. Maar nostalgie ken ik niet."

Béjart viert de verjaardag ook met twee speciale voorstellingen in Brussel op 16 en 17 november. Onder de noemer 'Carte Blanche aan Maurice Béjart' loopt de choreograaf doorheen zijn oeuvre. Hij doet dat door een reis te maken langs Wenen, Afrika, Iran en India. Béjart neemt voor de voorstelling stukjes uit eerder werk en laat zijn dansers vooral bewegen op traditionele muziek. Eindigen doet Béjart in een stad. "Maar welke, dat moet nog een verrassing blijven."

Maurice Béjart werd op 1 januari 1927 geboren in Marseille. Hij debuteerde in 1954 als danser en choreograaf in Parijs en richtte er zijn eerste gezelschap op, Les Ballets de l'Etoile. Hij kwam eind jaren 1950 naar Brussel en richtte er begin jaren 1960 het Ballet van de 20ste eeuw op, een internationaal gezelschap waarmee Béjart de wereld rondreist.

Hij stichtte later dansscholen in Brussel, Dakar en Lausanne, waar hij in 1987 bij het Ballet de Lausanne terechtkwam. Béjart schreef ook boeken en regiseerde toneel. In augustus 2002 richtte hij nog Compagnie M op, een dansgroep voor jonge talenten.