50.000 banen minder na bezuinigingen Duitse defensie

De Duitse minister van defensie Peter Struck heeft dinsdag hervormingen bij de Duitse landmacht aangekondigd waarbij 105 kazernes en dienstposten van het leger gesloten en 48.700 arbeidsplaatsen geschrapt zullen worden.

AP Ned

De hervormingen komen bovenop de al eerder aangekondigde sluitingen van 76 standplaatsen.

Meer dan de helft van de sluitingen betreft kleinere kazernes waar maximaal honderd militairen zijn gelegerd. Het gaat om maatregelen die moeten leiden tot vijftien miljard euro aan bezuinigingen. De commandant van de Duitse krijgsmacht, generaal-majoor Gert Gudera, diende begin dit jaar zijn ontslag in wegens de bezuinigingsplannen. Ook op andere legeronderdelen wordt de komende jaren fors bezuinigd.

De meeste sluitingen van legerplaatsen vinden plaats in Beieren (zestien), Nedersaksen (veertien) en Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein, waar dertien kazernes en standplaatsen dicht gaan. De hervormingen zijn onderdeel van plannen die moeten leiden tot de omvorming van het Duitse leger van een verdedigingslinie tegen een sovjetinvasie in een crisisinterventie- en vredesleger.