8,1 procent minder inschrijvingen nieuwe wagens op maandbasis

In oktober zijn 38.868 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat is 8,1 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Zo meldden de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer en FEBIAC, de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie, dinsdagnamiddag.

Belga

Die opmerkelijke daling in de tweede jaarhelft was echter voorspeld, aldus de woordvoerder van FEBIAC, en valt nog kleiner uit dan verwacht. "Oktober 2003 was een uitzonderlijk sterke maand. De economische crisis die in de eerste jaarhelft van 2003 voor een sterke terugval zorgde, werd gecompenseerd door een zeer sterke tweede jaarhelft. Een daling dit jaar was dus te verwachten. Oktober 2003 telde bovendien twee werkdagen meer dan oktober van dit jaar", verduidelijkte hij.

Voldoende redenen dus om volgens Febiac te blijven geloven in een uitzonderlijk autojaar 2004, waarin tijdens de eerste tien maanden in totaal 426.467 nieuwe personenwagens op de markt werden gebracht of 6,0 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Peugeot, Renault en Volkswagen vormen de top drie in de verkoop van personenwagens.

De markt van lichte bedrijfsvoertuigen doet het naar verluidt bijzonder goed. Het aantal inschrijvingen is met 17,8 procent gestegen. Ook hier zit de economische crisis van vorig jaar voor iets tussen. De economische situatie binnen de bedrijven is inmiddels hersteld, aldus opnieuw de woordvoerder van FEBIAC, wat zich laat zien in de verkoop van bedrijfsvoertuigen. In totaal werden dit jaar al 48.681 nieuwe bestelwagens in het verkeer gebracht, een toename met 12,3 procent.

Ook de trucksector laat over de hele lijn een toename noteren. In vergelijking met vorig jaar werden er afgelopen maand 15,5 procent meer zware bedrijfsvoertuigen (3,5 tot 16 ton) ingeschreven. Over het ganse jaar kende deze sector een toename met 0,3 procent. Er werden dit jaar ook meer opleggers en aanhangwagens verkocht. Het aantal inschrijvingen kende de afgelopen 10 maanden een respectievelijke toename van 17,8 procent en 7,8 procent.

Uitschieter blijven de motorfietsen en gemotoriseerde drie- en vierwielers. De afgelopen maand piekten de inschrijvingen 20,7 procent hoger dan vorig jaar. Reden hiervoor zou de populariteit van deze vorm van vrijetijdsbesteding zijn, die de afgelopen jaren een enorme opgang kent. In totaal werden er dit jaar al 23.951 ingeschreven, een toename van 12,1 procent ten opzichte van vorig jaar.