Agfa moet 2,137 miljoen euro betalen in Amerikaanse rechtszaak

De Antwerpse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert is op 5 oktober door een rechtbank in de Amerikaanse staat Massachusetts veroordeeld tot het betalen van een som van 2,724 miljoen dollar (2,137 miljoen euro) aan zijn concurrent Creo. Het nieuws raakte maandagnacht bekend.

Belga

Agfa beraadt zich volgens woordvoerster Anne Vleminckx nu over de vraag of het in beroep zal gaan.

De som die Agfa aan Creo moet betalen, volgt op een eerdere uitspraak van dezelfde rechtbank, waarbij zes patenten van Agfa voor computer-to-plate (CTP)-technologie werden vernietigd. De rechter had op 26 augustus 2004 beslist dat de patenten van Agfa ongeldig waren omdat Agfa niet alle informatie vrijgaf aan het United States Patent and Trademark Office, wat door de rechter beschouwd werd als oneerlijk gedrag.

Op 5 oktober oordeelde de rechter dat Agfa de gerechtskosten van 2,72 miljoen dollar moest betalen. Creo vroeg aanvankelijk een bedrag van 4,14 miljoen dolar (3,248 miljoen euro), maar dat werd door de rechter verminderd tot 2,72 miljoen. Agfa had oorspronkelijk aangekondigd slechts 0,76 miljoen dollar (0,6 miljoen euro) te willen betalen.

Agfa beraadt zich nu of het in beroep gaat. Volgens Vleminckx zijn de patenten terecht aan Agfa toegekend.