Recordopkomst aan stembureaus in Florida en Ohio

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben heel wat volk op de been gebracht. Voor scholen, kerken en andere publieke gebouwen die als stembureaus worden gebruikt, vormden zich in de loop van de dag lange wachtrijen.

Belga

Analisten voorspellen de hoogste verkiezingsopkomst in de Verenigde Staten in 40 jaar tijd. Zowel de huidige president George W. Bush als zijn Democratische tegenstander John Kerry voerden op de dag van de stembusgang nog gespannen actie.

Vooral in de zogenaamde 'swing states' of strijdstaten Ohio en Florida is de spanning te snijden. Advocaten van de twee belangrijkste politieke partijen hebben er zich bij de internationale politieke waarnemers gevoegd om te observeren of de verkiezingen volgens het boekje verlopen.

Uit verschillende bronnen blijkt dat er geen echte noemenswaardige problemen zijn bij de Amerikaanse stembusgang, hoewel de wachtrijen toch langer blijken te zijn dan aanvankelijk werd verwacht. "Het is ongelooflijk hoeveel mensen er in de rij staan te wachten", aldus Shelley Orwick uit Ohio. "Ik geloofde het niet toen ze een recordopkomst voorspelden. Dat doen ze immers iedere keer en tot nu toe gebeurde het nog nooit".

Ook in Florida zijn heel wat Amerikaanse kiezers naar de stembus getrokken. Sommige berichten spreken zelfs van ongeveer twee miljoen kiezers.

Enkele uren voor de officiële opening van de stembureaus besliste een Amerikaanse rechtbank in extremis nog dat politieke Republikeinse waarnemers moesten worden toegelaten. Eerder had een andere rechtbank die politieke aanwezigheid verboden omdat de vrees bestond dat de Republikeinse partij de waarnemers zou gebruiken om de kiezers te intimideren.

Volgens Rob Watson, een BBC-medewerker in Washington, zou deze hoge opkomst in het voordeel van John Kerry kunnen spelen omdat de occasionele kiezers en de kiezers die voor de eerste keer gaan stemmen wellicht zullen kiezen voor verandering. "Toch moet men er ook rekening meehouden dat de Amerikaanse bevolking niet gewoon is om tijdens tijden van oorlog van leider te veranderen", aldus nog Watson.