Laatste peilingen naar kiesintenties VS wijzen op ex aequo

In de race naar het Witte Huis liggen de Republikeinse president George W. Bush en zijn Democratische rivaal John Kerry nog steeds nek aan nek. Dat blijkt uit de jongste peilingen die dinsdag, op de dag van de stembusgang zelf, zijn gepubliceerd.

Belga

Volgens verschillende peilingen trekt Bush op het vlak van de oorlog tegen het terrorisme bovendien niet langer aan het langste eind. Beide kandidaten zouden nu ook op dit gebied aan elkaar gewaagd zijn.

Van de zeven peilingen die dinsdag werden gepubliceerd, duiden er vijf Bush aan als overwinnaar, met een -statistisch onbeduidende- voorsprong van een of twee procentpunten. Van de overige peilingen geeft er een voordeel aan Kerry, met een overwinning van twee procentpunten. Een andere heeft het over een ex aequo: beide kandidaten krijgen 48 pct van de kiesintenties.

De peiling van de krant Washington Post stelt dat de overwinning met een voorsprong van een procentpunt naar Bush gaat, meer bepaald met 49 pct van de stemmen voor Bush en 48 pct voor Kerry. Senator Kerry zou wel het meest aanslaan bij vrouwen, zelfstandigen en min 30-jarigen.

De laatste peiling van CBS News geeft eveneens een licht voordeel voor Bush, met 47 pct van de kiesintenties voor de huidige president tegenover 46 pct voor zijn uitdager.

Het aantal Amerikanen dat een sterk vertrouwen heeft in Bush inzake de strijd tegen het terrorisme, viel in vergelijking met vorige week terug van 70 naar 64 pct, terwijl dit percentage voor Kerry stabiel bleef op 62 pct.

Een peiling van Gallup die maandag verscheen, onthulde eveneens dat de voorsprong van Bush op Kerry op het vlak van Irak en de oorlog tegen het terrorisme zo goed als verdwenen is. Beide thema's worden over het algemeen beschouwd als stokpaardjes van de Republikeinen. Volgens Gallup kan de inhalingsbeweging van Kerry op beide vlakken worden verklaard door de nadruk die de campagneleiders van Kerry legden op het de verdwenen explosieven in Irak en de video van Osama bin Laden, waarin gedreigd wordt met een nieuwe golf van aanslagen in de VS.