Islamitische website toont beelden onthoofding Japanse gijzelaar

Een islamitische internetsite heeft dinsdag videobeelden en foto's vrijgegeven waarop te zien is hoe terroristen van de groepering rond de Jordaanse terrorist Abu Mussab al-Zarqawi de Japanse gijzelaar Shosei Koda onthoofden.

Belga

Op de beelden is de Japanse man samen met drie van zijn ontvoerders te zien. Eén van hen is gewapend met een mes. Voorts tonen de beelden hoe Koda wordt onthoofd en hoe de gijzelnemers zijn hoofd daarna op zijn lichaam zetten. Het videodocument is ondertekend door de islamitische groepering rond al-Zarqawi.

De 24-jarige rugzaktoerist Shosei Koda, wiens onthoofde lichaam zaterdagavond in Bagdad werd teruggevonden, werd vorige week ontvoerd in Irak. De ontvoerders dreigden ermee de man om te brengen indien Tokio zijn troepen binnen de 48 uur niet uit Irak terugtrok. Het ultimatum verviel vorige vrijdag en de Japanse premier Junichiro Koizumi weigerde op de eisen van de ontvoerders in te gaan. Volgens Koizumi zal Japan in de toekomst nog meer troepen voor de heropbouw van Irak inzetten.