Soedanees leger omsingelt vluchtelingenkampen in Darfoer

Het Soedanese leger en de politie hebben verscheidene vluchtelingenkampen in de regio Darfur omsingeld. Hulpverleningsorganisaties is de toegang tot de kampen ontzegd.

AP Ned

Minstens 160.000 vluchtelingen zijn daardoor vrijwel onbereikbaar geworden. Dit heeft woordvoerster Christiane Berthiaume van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dinsdag bekendgemaakt.

Het WFP heeft 88 hulpverleners geëvacueerd uit drie kampen in de regio Nyala - Golu, Zalingie en Nertetie. De meesten werken voor onafhankelijke hulpverleningsorganisaties, zei Berthiaume. Het WFP heeft zelf nog drie medewerkers in Zalingie en Nertetie, maar die zullen afhankelijk van de verdere ontwikkelingen wellicht ook worden teruggetrokken.

Het WFP vreest dat de Soedanese strijdkrachten de vluchtelingen uit de kampen naar hun dorpen zullen terugbrengen, waar zij weer zouden blootstaan aan aanvallen van de Janjaweed, de door de regering gesteunde Arabische milities. De vluchtelingen denken dat de regering wraak neemt voor de ontvoering van achttien Soedanezen van Arabische afkomst, zei het WFP. Die werden vorige week uit een bus gehaald die tussen Zalingie en Nyala reed.

De Soedanese regering ontkende echter dat het leger de vluchtelingenkampen heeft omsingeld. Volgens de Soedanese minister van humanitaire zaken, Ibrahim Hamid, worden de kampen omsingeld door boze Arabische stamleden die willen dat de achttien ontvoerde Arabische Soedanezen worden vrijgelaten. Hamid zei dat de hulp van de Afrikaanse Unie, die een vredesmacht in Darfoer heeft gestationeerd, is ingeroepen om de ontvoerde Soedanezen vrij te krijgen. De Soedanese regering beschuldigt de rebellenbewegingen in Darfoer van de ontvoering van de achttien mensen. De rebellenbewegingen beweren van hun kant dat Arabische milities, de Janjaweed, zondag dertig zwarte Afrikanen van een bus hebben gehaald en ter plekke hebben geëxecuteerd. De VN hebben wegens het aanhoudende geweld in Darfoer vrijwel alle werkzaamheden opgeschort.