Rusland houdt raketproeven

Rusland heeft dinsdag opnieuw twee raketproeven uitgevoerd in het kader van de modernisering van zijn nucleair rakettenarsenaal. Er werden twee intercontinentale raketten gelanceerd, zo meldt het nieuwsagentschap Itar-Tass.

Belga

Een raket werd afgevuurd vanuit een atoomduikboot van de Russische Stille Oceaanvloot in de zee van Ochotsk naar de archipel Nova Zembla in de Barentszee. Om welk type raket het gaat, werd niet bekend gemaakt.

De tweede raket vertrok vanop een testzone nabij Archangelsk aan de Witte Zee, in het noordwesten van Rusland, en trof doel op het Siberische schiereiland Kamcatka. Het ging om een RS-12M "Topol"-raket, bij de NAVO bekend als de SS-25 "Sickle".

Itar-Tass zei dat de jongste lanceringen volgen op een reeks succesvolle tests sinds het begin van 2004, waarbij zes raketten vanop zee en vijf vanop land werden afgevuurd.

In februari was de Russische president Vladimir Poetin in de Barentszee getuige van een mislukte poging om vanuit de atoomduikboot Novomoskovsk twee raketten te lanceren. Een andere raket, die een dag later werd afgevuurd door de onderzeeër Kareliya, kon zijn doel niet bereiken en werd tot ontploffing gebracht toen hij van koers veranderde.