Amerikaanse kiezers krijgen misleidende telefoontjes

Kiezers in de staat Michigan hebben de afgelopen dagen telefoontjes ontvangen waarin ten onrechte werd gezegd dat John Kerry als hij president wordt het homohuwelijk zal legaliseren.

AP Ned

In New Jersey zijn kiezers gebeld door een man die zich voordeed als oud-generaal Norman Schwarzkopf en die het opnam voor Kerry. Oudere kiezers in Pennsylvania hebben per telefoon te horen gekregen dat ze niet mochten stemmen. Zowel Republikeinen als Democraten toonden zich maandag woedend over de telefoontjes.

Schwarzkopf, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de eerste Golfoorlog, steunt president George Bush, maar op een geluidsopname die het persbureau Associated Press te horen kreeg zegt een man die zich bekendmaakt als Schwarzkopf: "In 2000 heb ik op George W. Bush gestemd, maar dit jaar stem ik op John Kerry. John Kerry heeft een echt plan om ons leger te versterken en om op terroristen te jagen, waar ze zich ook verschuilen. We hebben een stem voor verandering nodig. Stem op John Kerry".

Dan volgt een stem die zegt dat het Democratische Nationale Comité (DNC) de boodschap heeft betaald. Schwarzkopf beschuldigde het DNC via het campagneteam van Bush van frauduleuze praktijken, maar DNC-woordvoerder Jano Cabrera beschuldigde de Republikeinen ervan de geluidsband te hebben gemaakt om de Democraten te kunnen beschuldigen van kwalijke praktijken.

In Michigan kreeg AP een opgenomen telefoontje te horen waarin een vrouw zegt: "Als u dinsdag gaat stemmen zorg er dan door op John Kerry te stemmen voor dat het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. We hebben John Kerry nodig om het homohuwelijk in onze stad legaal te maken. Het homohuwelijk is een recht dat we allemaal steunen. Het is een Democratisch basisprincipe. (...) Zonder John Kerry zal George Bush een eind maken aan het homohuwelijk". Kerry is een tegenstander van het homohuwelijk, maar heeft zich wel uitgesproken voor partnerschapsregistratie.