Bin Laden belooft VS een uitputtingsoorlog

De Arabische televisiezender Al-Jazeera heeft maandag de integrale videoboodschap van Osama Bin Laden, leider van de terroristengroep Al-Qaeda, op haar internetsite geplaatst.

Belga

Daarin belooft Bin Laden een uitputtingsoorlog te zullen voeren tegen de Verenigde Staten. Vrijdagavond zond Al-Jazeera fragmenten uit van een videoboodschap waarin Bin Laden de Amerikaanse president George W. Bush beschuldigt van nalatigheid op 11 september 2001 en waarin hij dreigt met nieuwe aanslagen tegen de VS.

Het was van mei 2002 geleden dat er nog beeldmateriaal was verschenen van Bin Laden. Volgens de uitgeschreven tekst bevestigt Bin Laden dat zijn groepering expert is geworden in guerrillaoorlogvoering en uitputtingsoorlog.

De chef van Al-Qaeda verwijst naar de Russische inval in Afghanistan van 1979. Hij zegt dat zijn groepering toen met de hulp van Afghaanse strijders tien jaar lang gevochten heeft tegen de supermacht, totdat ze zich verslagen moesten terugtrekken uit Afghanistan in 1989. Bin Laden belooft dezelfde politiek te zullen voeren tegen de VS.