Kardinaal Joos onverwachts overleden

De 81-jarige Gustaaf Joos was een studievriend van paus Johannes Paulus II. Die benoemde hem in september vorig jaar nog tot kardinaal. Wellicht zal hij echter vooral worden herinnerd voor zijn controversiële uitspraken over homo's en lesbiennes.

Belga

Kardinaal Joos werd geboren in Sint-Niklaas op 5 juli 1923 en in Gent tot priester gewijd op 28 april 1946. Daarna studeerde hij verder in Rome waar hij het doctoraat in het kerkelijke recht behaalde. Uit die tijd stamt zijn vriendschap met paus Johannes Paulus II. Beiden verbleven als student aan het Belgische College in Rome.

Hij werd onderpastoor in Beveren-Waas en later volgde zijn benoeming tot professor aan het opleidingscentrum voor miliciens-priesterkandidaten en -religieuzen (CIBI) in Aalst. Gelijk werd hij vanaf 9 augustus 1958 diocesaan proost van V.K.S.J. Op 3 juli 1959 werd hij benoemd tot professor aan het Grootseminarie van Gent.

Daarnaast ging hij vanaf dan aan de slag bij de kerkelijke rechtbank van het bisdom Gent. Hij oefende er verschillende functies uit om ten slotte op 5 november 1984 officiaal (gerechtsvicaris) te worden van het bisdom Gent. Hij bleef dit tien jaar lang totdat hij op 1 februari 1994 benoemd werd tot rechter aan de Interdiocesane Rechtbank van Tweede Instantie.

Kardinaal Joos was daarnaast vanaf 11 augustus 1970 en tot op heden pastoor van de Sint-Agathaparochie van Landskouter (dekenaat Oosterzele). Sinds 29 september 1961 was hij ook kanunnik van het Sint-Baafskapittel van Gent.

Op 28 september 2003 benoemde paus Johannes Paulus II Gustaaf Joos tot kardinaal. Daarmee werd hij de derde Belgische kardinaal, naast kardinaal Godfried Danneels van Mechelen-Brussel en de Belgische curiekardinaal Jan Pieter Schotte in Rome.

Op 11 oktober 2003 werd hij in de kapel van het bisschopshuis in Gent tot bisschop gewijd (titulair aartsbisschop van Ieper). Op 21 oktober 2003 werd hij in Rome door paus Johannes Paulus II tot kardinaal gecreëerd. Hij kreeg als titelkerk San Piero Damiani ai Monti di San Paolo toegewezen, gelegen even buiten Rome in de nabijheid van Ostia.

Begin dit jaar oogstte Joos een storm van verontwaardiging na een interview met P-Magazine. Daarin stelde de kardinaal dat het merendeel van de homo's en lesbiennes seksueel geperverteerden zijn, wat verschillende klachten tegen zijn persoon met zich meebracht. Ook over het algemeen stemrecht deed hij opmerkelijke uitspraken.

De kardinaal overleed dinsdag bij hem thuis op de pastorij in Landskouter. De uitvaartplechtigheid heeft plaats op vrijdag 12 november om 11.00 uur in de Sint-Baafskathedraal van Gent en zal worden geleid door de bisschop van Gent, mgr. Luc Van Looy. Daarna wordt op verzoek van de overledene zijn stoffelijk overschot naar Landskouter overgebracht. Daar zal Joos worden begraven op het plaatselijke kerkhof.