Test-Aankoop eist fiscale vereenvouding levensverzekeringen

De consumentenorganisatie Test-Aankoop (TA) eist dat minister van Financiën Didier Reynders de fiscale regeling van levensverzekeringen drastisch vereenvoudigt. Door de ingewikkeldheid van het huidige systeem moet men volgens de consumentenorganisatie bijna fiscalist of verzekeringsspecialist zijn om deze belegging vanuit fiscaal oogpunt goed aan te pakken.

Belga

Zo verschilt bijvoorbeeld het rendement van een bepaald contract naargelang het gesloten werd in het kader van de gewone levensverzekering of van het pensioensparen en hangt het belastingvoordeel bijvoorbeeld af van het feit of men ook de kapitaalaflossing van de hypotheeklening fiscaal inbrengt en of men zich al dan niet in de laatste 10 jaar van het contract bevindt.

Consumenten raken volgens Test-Aankoop uit dit alles niet wijs. De consumentenorganisatie vraagt voorts een regeling dat de consument bij verandering van een verzekeraar de inmiddels opgebouwde spaarpot zonder fiscale belemmering kan overhevelen naar een ander contract, dat alle consumenten ongeacht hun beroepsinkomen evenveel belastingvoordeel krijgen en de eindbelasting geschrapt wordt of vervangen door een iets kleiner belastingvoordeel.