Gentse rechtbank wil sluikstorters hard aanpakken

Voor de Gentse correctionele rechtbank zijn dinsdag 54 mensen verschenen die zich schuldig zouden gemaakt hebben aan sluikstorten. In de meeste gevallen gaat het om kleine hoeveelheden afval, maar het is er het Gentse gerecht vooral om te doen om een voorbeeld te stellen.

Belga

BR> Het openbaar ministerie vroeg geldboetes van 500 euro, al dan niet met een gedeeltelijk uitstel.

Enkele mensen moesten zich verantwoorden omdat ze zakken met huishoudelijk afval in openbare vuilnisbakken of in een container aan een pompstation langs de autoweg hadden gegooid. Anderen hadden hun afval dan weer in de tuin verbrand, of hadden het gewoon gedumpt langs de openbare weg. Dat ging van blikjes bier of karton, over een kerstboom tot televisies, steenpuin, autobanden en zelfs autowrakken. Een bejaard paar diende te verschijnen omdat man en vrouw het zwerfvuil op een parkeerterrein hadden verzameld in een plastieken zak, maar die nadien hadden achtergelaten aan de parkeerautomaat.

Het is uitzonderlijk dat kleine sluikstorters voor de correctionele rechtbank gedaagd worden, gaf persrechter Roland Tack toe. "Meestal krijgen die mensen een aanbod tot een minnelijke schikking in de bus. Als die betaald wordt, ziet het parket af van strafrechtelijke vervolging. Maar in deze gevallen is het anders gelopen. Vorig jaar is er enkele maanden lang een speciale actie gevoerd, waarbij aan politie en andere diensten extra aandacht gevraagd werd voor sluikstorten. De mensen die tijdens die actie werden betrapt, zijn nu rechtstreeks gedagvaard."

De meeste mensen die moesten verschijnen, gaven de feiten toe en vroegen de rechtbank enkel mild te oordelen, maar enkele betrokkenen uitten na afloop van hun zaak hun ongenoegen. "Dit is tijdverlies. Waarom moeten wij voor zo'n kleine dingen naar de rechtbank komen? Dat ze ons gewoon een boete geven en iedereen zal tijd winnen."

Maar volgens rechter Tack gaat het net daarover. "Wij willen hiermee een duidelijk signaal geven dat sluikstorten ook een misdrijf is, dat bestraft kan worden. Op een bepaald moment liep het sluikstorten op een aantal plekken de spuigaten uit en daarop moest gereageerd worden. Met dit optreden willen we mensen wakker schudden, niet alleen wie hier vandaag moest verschijnen, maar ook wie er nu nog aan denkt om zich op een onwettige wijze van zijn afval te ontdoen."

De rechtbank doet uitspraak over twee weken, op 16 november.