Nieuw artikel

Schrijver en filmmaker Theo van Gogh is vanmorgen in Amsterdam vermoord. De politie heeft bevestigd dat Van Gogh (47) rond negen uur 's ochtends met schoten en messteken om het leven is gebracht.

kdejager

BR> Een onbekende man heeft Van Gogh voor het stadsdeelkantoor in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost aangesproken en vervolgens op hem geschoten en ingestoken. Bij de aanhouding werd de dader door de politie in het been geschoten. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de politie zakte Van Gogh aan de overkant van de straat in elkaar en heeft de dader daarna nogmaals op de cineast geschoten alvorens het naastgelegen Oosterpark in te vluchten. De omgeving en het park werden onmiddellijk afgezet. Bij de aanslag raakte een tweede man gewond. Hij wist de politie te alarmeren

De moordenaar zou een briefje met islamitische teksten bij het lichaam hebben achtergelaten. De Nederlandse minister-president Balkenende noemde het "onaanvaardbaar wanneer het uiten van een vrije mening de oorzaak van deze brute moord zou zijn".

Volgens collega-regisseur Eddy Terstall had Van Gogh herhaaldelijk gezegd 'dat de fascisten onder ons zijn'. "En hij heeft weer eens gelijk gekregen." Volgens ooggetuigen is de dader een 'oudere man met een pet op'.

"Hij schoot een paar keer en bleef daarna voorovergebogen over Van Gogh staan. Om te kijken of hij echt dood was." Van Gogh zou zich nog hebben verweerd en 'Doe het niet, doe het niet' hebben geroepen, aldus de getuigen.

Theo van Gogh kwam eind augustus nog in opspraak nadat hij samen met het VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali het filmpje Submission had gemaakt. Daarin werden gekalligrafeerde Koranteksten getoond op naakte vrouwenlichamen. Hirsi Ali, die al werd bewaakt, is vanmorgen direct na de aanslag naar een extra beveiligde plaats overgebracht. De ministers Remkes van binnenlandse zaken en Donner van justitie kwamen vanmorgen met minister-president Balkenende bijeen.

De Nederlandse schrijver Ronald Giphart roept alle Nederlandse kunstenaars op om actie te voeren tegen de moord op Theo van Gogh en die op Pim Fortuyn, ruim twee jaar geleden. "Als het waar is dat van Gogh omwille van zijn mening is vermoord, dan vind ik Nederland geen leuk land meer", stelde de Utrechtse schrijver.

Theo van Gogh schuwde controversiële meningen niet. Zo liet hij zich geregeld zeer negatief uit over de islam en conservatieve moslims. Hij haalde zich onder meer de woede van de moslimgemeenschap op de hals met de film 'Submission', die hij met VVD-Kamerlid Hirsi Ali maakte. In die film figureren vier mishandelde vrouwen in een doorschijnend gewaad, waarbij hun borsten zichtbaar zijn. Op hun lichamen zijn vermeend vrouwonvriendelijke koranfragmenten in het Arabisch gekalligrafeerd.

"Het mag niet kunnen dat binnen zo'n korte tijd twee mensen worden vermoord omdat ze zeggen wat ze vinden", zei Giphart dinsdag over van Gogh en Fortuyn. "Deze dag is een zware nederlaag voor de vertegenwoordigers van het vrije woord", aldus de schrijver. Hij zag Theo van Gogh als "een moedig, aimabel en humoristisch mens".