VLD ligt dwars tegen rijbewijs met punten

Print
De VLD staat "zeer sceptisch" tegen de invoering van het rijbewijs met punten.
 
De partij wil dat eerst een evaluatie gebeurt van de nieuwe verkeerswet, aldus senator Jean-Marie Dedecker. Volgens automobilistenvereniging Touring vormt verhoging van de pakkans het enige efficiënte middel tegen verkeersonveiligheid.
 
Afgelopen weekend raakte bekend dat federaal minister van Verkeer Renaat Landuyt wil nagaan hoe het rijbewijs met punten gerealiseerd kan worden. De sp.a-minister wil er vooral de recidivisten mee treffen. Het rijbewijs met punten werd bij wet ingevoerd in 1990, maar die wet werd nooit uitgevoerd.
 
Dedecker is alvast geen voorstander van het rijbewijs met punten. Hij verwijt minister Landuyt "profileringsdrang met zijn voorstellen op de rug van de automobilist". Volgens de gemeenschapssenator is er de laatste tijd een "inflatie" geweest aan voorstellen van "repressieve maatregelen" en is er eerst nood aan een evaluatie van de verkeerswet. "We moeten beter eerst kijken wat de gevolgen zijn van de superboeteswet".
 
De gewezen judocoach verwijst ook naar Frankrijk, waar het systeem al bestaat. "Meer dan één miljoen mensen zit er zonder rijbewijs door het systeem en het aantal gevallen van vluchtmisdrijf stijgt er exponentieel", weet Dedecker.
 
Ook Touring kijkt naar onze zuiderburen. Men stelt er volgens een mededeling vast dat minstens 100.000 mensen, ongeacht ze hun rijbewijs kwijt zijn, toch rondrijden. Bovendien is er een lucratief handeltje ontstaan in neprijbewijzen die nauwelijks of niet te onderscheiden zijn van de echte.
Nu in het nieuws