Stad Lokeren in beroep tegen door rechter verplicht huwelijk

Print
De stad Lokeren zal beroep aantekenen tegen het vonnis van de rechtbank van Dendermonde dat de stad verplichtte een huwelijk in te zegelen waarvan de schepen van burgerlijke stand meent dat het en schijnhuwelijk is.
 
Dat besliste de Lokerse gemeenteraad maandagavond met 29 ja-stemmen en 2 onthoudingen. Op 1 april 2004 weigerde schepen van burgerlijke stand Tina Heyninck een huwelijk goed te keuren tussen een Marokkaans meisje uit Lokeren en een Marokkaanse man die als illegaal opgesloten zat in het gesloten opvangcentrum van Vottem. Het meisje kende de naam van haar toekomstige man niet, wist niet of hij familie had en wist niet waar hem telefonisch te bereiken.
 
Daarom was schepen Heyninck ervan overtuigd dat het om een schijnhuwelijk ging, en weigerde de twee te trouwen. Daarop trok het toekomstige paar naar de rechtbank van Dendermonde om te eisen dat het huwelijk zou voltrokken worden. De rechter in kort geding ging op die eis in, omdat hij van mening was dat het schijnhuwelijk niet bewezen was. Volgens de rechter sprak de aanstaande echtgenoot al wat Nederlands, en was het in de Marokkaanse cultuur niet ongewoon dat de vrouw weinig weet over haar toekomstige partner.
Nu in het nieuws