Luxemburg: accijnzen op brandstof/tabak meer dan 1 miljard euro

Print
De heffingen op brandstof en sigaretten in het Groothertogdom Luxemburg zijn goed voor de helft van de totale loonmassa van het Luxemburgs overheidspersoneel. Dat blijkt uit een studie van de nationale dienst voor statistiek Statec.
In 2003 beliepen de accijnzen 1,08 miljard euro, waarvan 60 procent voor brandstoffen en 40 procent voor sigaretten. In 2005 zal dat bedrag nog oplopen. Dat komt overeen "met ongeveer de helft van de wedden in de overheidssector (2,11 miljard euro)," aldus Statec. Sinds de verhoging van de tabaksprijs in de buurlanden van het Groothertogdom is de verkoop van sigaretten er spectaculair gestegen. In het eerste kwartaal van 2004 steeg het aantal ingevoerde sigaretten met meer dan een kwart in vergelijking met dezelfde periode in 2003.

In Frankrijk is een pakje van 20 sigaretten 2,10 euro duurder dan in Luxemburg. Begin 1999 was dat verschil slechts 0,75 euro. Het verschil met België (0,80) en Duitsland (0,89) is kleiner. Luxemburg voerde in de maand mei 750 miljoen sigaretten in ten koste van de tabaksverkopers in het noordoosten van Frankrijk. De tabaksverkoop in Frankrijk is in het eerste kwartaal gedaald met 25 procent, zegt het statistisch bureau, in de Moezelstreek zelfs met 44 procent.

De tabaksprijs zal volgend jaar wel verhogen in het Groothertogdom. De regering zal de BTW op een pakje sigaretten verhogen van 12 naar 15 procent, maar de prijs voor een pakje zal nog goedkoper blijven dan in Frankrijk.
Nu in het nieuws